Twin Peaks: The Return 14 (03×14)

Rezultat iskanja slik za TWIN PEAKS MONICA BELLUCI

Kdor čaka, dočaka. Po dveh epizodah nove sezone nadaljevanke Twin Peaks, ki so služile zgolj kot poligon za nadaljne razburljivejše dogodke, je 14. del dobesedno napolnjen s sledmi, nepričakovanimi zapleti, surrealnimi prizori ter nostalgičnim občutkom, da je Twin Peaks kraj poln skrivnosti, v katerega se gledalci znova radi vračamo. Že uvodna sekvenca, v kateri Gordon Cole razlaga svoje črno-bele sanje o zmenku z Monico Belluci v Parizu, daje vedeti, da bo epizoda osredotočena na razlage in iskanja odgovorov. V tej razmeroma kratki sekvenci se Cole v sanjah sreča z Bellucijevo, ki ga vodi skozi zanj že skoraj pozabljene trenutke izpred 25. let, ko se je na uradu FBI iznenada pojavil dolgo pogrešani agent Jeffries in vse zbrane opozoril na Cooperjevo prihodnjo usodo, ko bo v Črni Loži prebudil svojega zlobnega dvojnika. To v Colu prebudi opozorilne signale in vse bolj se zdi, da bo Cooperjeva usoda kmalu razkrita. In ob koncu sledi še šokantni preobrat; izkaže se, da je tajnica Diane polsestra Janey-E Jones, žene Dougija Jonesa!

Rezultat iskanja slik za TWIN PEAKS the return part 14

Enako razburljivo dogajanje je tudi v Twin Peaksu; šerif Truman, Hawk, Bobby in Andy se odpravijo na lokacijo, omenjeno v 9. epizodi, kjer so priča nenavadnemu pojavu na nebu, nekakšni črni luknji (gre za isto luknjo, ki je fascinirala Gordona v 11. epizodi), ki vase posrka namestnika Andyja. Ta pristane v staromodni različici Bele Lože in se sreča z Velikanom, ki mu razodene, da je prinašalec ognja. Kar sledi, je skoraj kratki film, v katerem je Andyju razkrita dvojna Cooperjeva identiteta, rojstvo Boba in pojav drvarjev kadilcev iz 8. epizode. Andy se potem vrne v realni svet, vendar nekoliko spremenjen. Moja malenkost mogoče vidi nekaj, česar ni, toda ko se Andy odloči zaščititi slepo dekle (iz 3. epizode, ki jo sreča Cooper na poti iz Bele Lože), najdeno v bližini skrivnostnega portala, sem za trenutek pomislil, da pred seboj vidim Cooperja, ki ščiti ranljivo Lauro Palmer.

Recapping Twin Peaks: The Return: Part 14 | Consequence of Sound

V nadaljevanju epizode smo zopet priča čudaškemu obnašanju Sarah Palmer, ki v baru naleti na vulgarnega nadlegovalca, katerega odžene na njej “primeren” način; odstrani si del obraza (tako kot Laura Palmer v 2. epizodi), zagrozi možakarju in ga (na nek način) ubije. Verjetno ni treba več poudarjati, da je Sarah močno povezana z zloglasno Črno Ložo, prisotnost slednje pa je v tej epizodi moč zaznati v praktično vsakem kadru, še posebej zaradi zvokov brnenje električne enegije, nekakšnega goriva, ki silam Črne Lože omogoča potovanje med različnimi dimenzijami. Pred tem smo še priča enemu (skoraj) razkritju; James Hurley kot varnostnik v hotelu Benjamina Horna raziskuje izvor nenavadnega brnenja, ki ga je Ben s svojo tajnico slišal že v 7. epizodi, vendar pa smo pred tem še priča nenavadni zgodbi Jamesovega službenega kolega iz Londona, ki je najverjetneje prišel v stik z Belo Ložo in Velikanom, kateri mu je med drugim zaupal, da mora v last dobiti rokavico z nadnaravnimi močmi in odpotovati v Twin Peaks. To dodatno potrdi teorijo, da Twin Peaks in njegova okolica igrata pomembno vlogo v delovanju tako Črne kot Bele lože.

Ob koncu epizode smo priča še pogovoru dveh deklet in sprva izgleda, da gre za še eno nepomembno čvekanje, vendar pa tokrat beseda teče o Billyju (da, točno tistemu, ki ga omenja Audrey Horne in se pojavi v 7. epizodi) in njegovem čudaškem obnašanju tik pred izginotjem. Še en dokaz več, da Črna Loža počasi, vendar skoraj zanesljivo vstopa v našo resničnost. Od tega trenutka dalje je nemogoče predvideti, kaj se bo zgodilo. 14. epizoda povratka nadaljevanke Twin Peaks je tako vse, kar smo si želeli; polna misterijev, odličnih dialogov, čudaškosti, nepričakovanih zapletov / razpletov ter močno zadoščenje po dveh bolj ali manj mašilnih epizodah.

Ocena 5

Komentiraj