Kdo se sramuje Eme Bovary?

Gustave Flaubert: Gospa Bovary - ARS

Ema Bovary ne potrebuje pretirane predstavitve; gre za glavno junakinjo znamenitega ljubezenskega realističnega romana Gospa Bovaryjeva francoskega pisatelja Gustava Flauberta in za enega od najbolj tragičnih likov v zgodovini literature. Zakaj? Ker gre v osnovi za žensko, ki boleha za podrobnimi težavami kot večina sodobnih predstavnic nežnejšega spola; ljubezen vidi kot idilo, prikazano v cenenih ljubezenskih romanih in ko njeni ideali trčijo ob kruto realnost, v kateri ni ravno veliko prostora za pocukranost, sentimentalnost in razne romantične klišeje, se kakopak zgodi preobrat v njeni psihi in po neuspelih poskusih, da bi zaužila nekaj iskric ljubezni iz omenjenih romanov, je njena pot usmerjena v avtodestrukcijo in na koncu stori samomor. Ema Bovary pa ni tipična tragična junakinja, ki v krutem in hladnem svetu pooseblja dobroto in poštenost, ampak zelo kompleksna ženska, do katere bralec čuti tako sočutje kot tudi zgražanje.

Povezana slika

Verjetno ni treba posebej poudarjati, o čem je govora. Ema se namreč na začetku romana kot nuna, obsedena z branjem ljubezenskih romanov, zaplete v razmerje z zdravnikom Charlesom in se z njim tudi poroči, toda zakonsko življenje se izkaže za prej dolgočasno kot razburljivo (to, da rodi hčerko, stanja ne izboljša), zato si najde kar dva ljubimca; prvi, Rodolphe, se je hitro naveliča, medtem ko jo drugi, Leon, izkorišča za posojanje denarja, ki bi ga rešil iz finančnih težav. Zaradi tega tudi Ema pade globoko v dolgove in povzroči razpad družine; hčerka odraste in postane nepomembna delavka v tovarni, medtem ko Charles po Emini smrti izgubi pamet in tudi sam umre. Dejstvo je, da je za razpad zakona kriva Ema, vendar pa se ob tem potrebno vprašati, če bi do nje morali vzpostaviti določeno mero sočutja in razumevanja.

Rezultat iskanja slik za emma bovary portrait

Kot smo že omenili, se Ema Bovary srečuje s težavo, ki pesti ogromno tudi sodobnih žensk; ločiti realno sliko ljubezni od fantazijske oz. idilične. Večina žensk si v bistvu želi tistega, kar si je želela tudi Ema; ljubečega moža in življenje, v katerem se bo počutila ne samo varno, ampak tudi koristno. In ko te sreče ne najdeš na enem mestu, jo poskušaš odkriti nekje drugje, kar pa lahko vodi ali v odrešitev ali pa v tragedijo. Upam si reči, da dandanes pri predstavnicah nežnejšega spola ni kaj drugače; veliko je takšnih, ki tekom let uspejo odkriti ljubezen v okviru realnih okoliščin, a žal je še več takšnih, ki vztrajajo v svoji iluziji (tako kot Ema) in so vedno znova razočarane. Ema Bovary tako ni lik, ki bi ga morali avtomatsko sovražiti, saj je globoko v sebi ženska z željo, da bi bila ljubljena, pri tem pa je padla v svet navidezne romantike, ki je bila njej tudi edina poznana. To ne opravičuje njenih dejanj, kot so varanje moža, zanemarjenje hčerke in trošenje denarja za ljubimca, ampak… to so univerzalni in večni problemi ne samo žensk, ampak tudi moških. Vsa dejanja Eme Bovary so moralno sporna, vendar daleč od tega, da bi jih imenovali nečloveška ali ostudna. Skoki čez plot so pogosti še danes in največkrat je razlog zanje v naveličanosti enega od zakoncev. Veliko žensk je šlo v svoji zvestobi ljubimcem tako daleč, da so zapustile svojega moža in otroke. Vsekakor vredno obsojanja, vendar niti malo nerazumljivo.

Madame Bovary (2015) wallpapers, Movie, HQ Madame Bovary (2015) pictures |  4K Wallpapers 2019

Ema Bovary je v prvi vrsti realističen portret ženske, ki išče ljubezen na napačnih mestih. Pravzaprav išče ljubezen, ne da bi sploh vedela, kaj to je in ravno zato mora ostati večen literarni lik. Njeno življenje je življenje marsikatere ženske. In naj bodo njena dejanja še tako moralno sporna… takšno je včasih življenje. Ljudje smo močni, vendar kvarljivi mehanizmi, ki včasih storimo nekaj nepremišljenega in slabega. Smo zato že avtomatsko slabi ljudje? Ne. Smo “le” ljudje.

Ljudje s prednostmi in napakami. Kot Ema Bovary.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s