Joža Gola-Kost-In-Gulikoža

Jože Dežman in Jože Možina v oddaji Intervju

Minulo nedeljo je ogromno prahu dvignila oddaja Intervju, v kateri sta drug drugemu delila komplimente novinar Jože Možina, znan po pristranskem poročanju ter izrekanju zvestobe Janezu Janši, ter “zgodovinar Jože Dežman, prav tako znan po pristranskem razumevanju zgodovinskih dejstev ter izrekanju zvestobe Janezu Janši. Da je oddaja minila v poveličevanju / opravičevanju kolaboracije in demoniziranju partizanstva, ni treba poudarjati. Da je Dežman svoje kolege zgodovinarje zmerjal s “titioisti”, prav tako ne preseneča. Dežman je šel celo tako daleč in organizacijo Zvezo borcev “preimenoval” v Zvezo norcev. Tudi to ne predstavlja nobenega presenečanja; Dežman ni pretirano brihtna osebnost, zato so takšni nizki udarci zanj presežek intelektualnega dojemanja.

Rezultat iskanja slik za jože dežmanZa tiste, ki morebiti ne poznate Jožeta Dežmana; gre za pavlihastega zgodovinarja in političnega oportunista, ki se je specializiral za področje povojnih pobojev. Seveda ne z namenom, da bi dostojno pokopali njihove žrtve in dobili jasno sliko dogajanja v povojni Jugoslaviji, ampak da bi te izkoristil v namene opravičevanja koloboracije in poveličevanja tistih, ki so med 2. svetovno vojno prodali duši nacističnemu režimu. Da ne bo pomote; raziskovanje tako občutljivih in dolgo zamolčanih tem, kot so povojni poboji, je nujno. Nujno v smislu prikaza, kaj se zgodi, ko se oblasti zvrti v glavi in začne brutalno obračunavati z vsakomur, ki ne sledi njenim “dogmam”. In ravno zato, ker so povojni poboji tako občutljiva tema, je nujno da se je lotevajo politično nepristanski ljudje, katerih namen je razkrivati zgodovinska dejstva in gledalcu / poslušalcu / bralcu ponuditi objektiven in celovit vpogled v tako svetla kot temačna poglavja slovenske polpretekle zgodovine.

Rezultat iskanja slik za jože dežmanJože Dežman ni takšne vrste zgodovinar. Je človek, ki je del propagandnega trobila stranke SDS in njenega večnega vodje Janeza Janše. Je človek, ki izrablja odkrivanje povojnih grobišč za krepitev politične moči SDS in tistih, ki opravičujejo ali zanikajo kolaboracijo med 2. svetovno vojno. Je hud narcis, ki živi v prepričanju, da je daleč najbolj sposoben, razgledan in vsestranski zgodovinar v Sloveniji. Je človek, ki zase pravi, da je “razumevajoč” in “empatičen”, četudi vsakogar, s katerim se ne strinja, bombardira s primitivnimi žaljivkami. Je slab zgodovinar z vizijo, katero mu meglita politični fanatizem in oportunizem. Nenazadnje pa je tudi politični konvertit, ki svoje čase ni imel težave z izkoriščanjem privilegijev nekdanje skupne države, nato pa se je čez noč koristoljubno spreobrnil in začel lajati v rog nekdanjih goreči komunistov, ki so postali hvalenjezusi z alergijo na rdečo zvezdo.

_home_datadisk_arhiv_assets_transfer_images_web_201501_21_150129973-AR_1

Takšnih zgodovinarjev, kot je Dežman ne potrebujemo. Hočemo strokovnjake, ki bodo svoje delo opravljali nepristransko in profesionalno. Hočemo zgodovinarje, ki ne bodo zgolj marionete v rokah političnih veljakov. Hočemo zgodovinarje, ki imajo hrbtenico in katerih delo je namenjeno širjenju, ne pa oženju človekovih obzorij. Nenazadnje pa hočemo človeka, ki zgodovino ne dojema kot egocentrično sestavljanje LEGO kock, kjer gradiš svet tako, kot tebi najbolj ugaja.

Dežman je dokaz, da ti izobrazba ne more ponuditi širokega obzorja, če ga sam nisi pripravljen videti.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s