Deseterica Okusnih: TOP 10 glasbenih skupin

Tako kot film in literatura tudi glasba predstavlja pomembno vlogo v mojem življenju. Četudi se me pogosto drži sloves človeka, ki posluša izključno razbijanje in kričanje (ne vem sicer, zakaj bi to moralo biti nekaj slabega), sem pravzaprav glasbeno zelo široko usmerjen. V moji zakladnici glasbe boste našli vse; od najbolj obskurnih black in gore metal bendov pa vse do Kelly Clarkson. Zatorej si bom privoščil kratko lestvico desetih najboljših glasbenih skupin vseh časov (seveda po mojem okusu). Pa začnimo;

10. The Doors

Rezultat iskanja slik za the doors

The Doors prepričajo z zvokom preprostega klaviaturskega rocka, dopolnjenega z mističnimi besedili, ki so bila v njihovem času izredno napredna, močnim vokalom Jima Morissona ter ravno pravšnjo mero ostrine in melodičnosti.

9. Sex Pistols

Rezultat iskanja slik za sex pistols

Nikoli nisem bil pretiran oboževalec zasanjane hipijevske glasbe, ki mi je polnila ušesa z jokanjem in patetičnimi besedili o miru na svetu. Zato si lahko predstavljate, da so mi Sex Pistols s svojo jebivetrsko držo, jezno kitarsko glasbo in neposrednimi besedili o gnilobah sistem predstavljali pravi zvočni balzam.

8. REM

Rezultat iskanja slik za rem

Posebnost skupine REM je v njeni zvočni raznolikosti in da so tekom kariere mnogokrat eksperimentirali z žanri (od grunga, popa, klasike da folk rocka), hkrati pa obdržati rdečo nit, zahvaljujoč nežnemu vokalu Michaela Stipeta, enako nežnim kot ostrim kitaram ter izredno inteligentnimi besedili, namenjenimi milijon in eni interpretaciji.

7. The White Stripes

Rezultat iskanja slik za the white stripes

Karizmatični duet The White Stripes je veljal za utemeljitelja vnovične renesanse garažnega rocka, ki je poleg konkretnega kitarskega hrupa prepričal z nekonvencionalno držo, prepletanjem sentimentalnih tem in črnega humorja ter zvočno preprostostjo, ki je znova dokazala, da je manj več ali pa celo vse.

6. Queens of the Stone Age

Rezultat iskanja slik za queens of the stone age

Queens of the Stone Age so skupina, ki je modernemu rock’n’rollu povrnila pridevnik “seksi”. Zapeljiv puščavski rock s privlačnimi kitarskimi solažami, bizarnimi besedili in prepričljivo šminkersko pozo je takoj zadel v polno.

5. Nirvana

Rezultat iskanja slik za NIRVANA

Navkljub mnogim polemikam o tem, kakšen vpliv je imelo grunge gibanje na razvoj glasbe, je Nirvana, neprilagojeni trio iz Seattla, ena od tistih skupin, ki je po desetletju šminkerske rock glasbe in disko dolgčasa vrnil zvok alternativnega rocka v mainstream, njen vokalist Kurt Cobain pa je s samosvojo držo in vrhunskimi besedili postal večni glasnik izgubljene generacije X.

4. System Of A Down

Rezultat iskanja slik za system of a down

System Of A Down so za svet metal glasbe tisto, kar so Bad Religion za punk rock; gre za eno redkih skupin, ki je v svojih besedilih včasih že kar preroško naznanila, v kakšno smer se bo premaknila svetovna politika (in z njo družba), s svojo unikatno različico orientalske glasbe, avantgardnega metala in celo screama pa so dobesedno uničili vse pred seboj.

3. Joy Division

Rezultat iskanja slik za JOY DIVISION

Britanski četverec Joy Division velja za najvidnejšega predstavnika novovalovskega post punka, ki je navkljub melanholičnemu vzdušju, počasnemu ritmu ter pogosto fatalistični poetiki Iana Curtisa zvenel bolj ostro in neposredno kot marsikateri razkurjeni punker.

2. Placebo

Rezultat iskanja slik za placebo band

Naslednje vrstice bodo zaznamovane z bolj osebno noto, vendar Placebo je bila skupina, ki mi je pomagala premagati marsikatero oviro v življenju in me držala pokonci tudi takrat, ko sem že skoraj obupal. Čar skupine ni samo v kompetentnem prepletanju ostrega rocka, glama, elektronike in popa, ampak v osupljivo realističnih besedilih, ki so me včasih opisala tako avtentično, da je že izpadlo strašljivo. Poleg tega pa sem skupino vedno občudoval zaradi odkrivanja mnogih tabu tem (homoseksualnost, mamila) in pogosto nekritičnega opisovanja kompleksnih psihičnih stanj modernega človeka.

1. Pixies

Rezultat iskanja slik za pixies

Ko sem pri 20. letih prvič slišal pesmi skupine The Pixies, je skoraj vsa glasba, ki sem jo poslušal v srednji šoli, čez noč postala preteklost. To, kar je ponujal bostonski četverec, ne znam opisati z besedami. Doslej še nisem naletel na tako unikatno, odštekano in samosvojo glasbeno skupino, ki je zvenela enako prepričljivo ob surovem kitarskem rocku kot namerno osladni pop melodijah. Upam si celo reči, da The Pixies zvenijo kot skupina, ki je bila vedno pred svojim časom, morebiti kot skupina iz prihodnosti. Zame osebno se je vse začelo in se bo končalo z njimi. 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s