RTV – Represija Tragedija Vakuum

Do volitev odštevamo še slabe tri tedne, ozračje pa je – milo rečeno – podobno kaotičnemu vzdušju, ki vlada v šovih Jerryja Springerja. A če smo pri Springerju bili priča zgolj zaigranim, pa vendar zabavnim konfliktom med retardiranimi primitivci, nam ob slovenskem predvolilnem “springerskem” šovu ne gre na smeh. To pa zato, ker v igri ni dostojanstvo zabitega posameznika, ki se odloči javno sramotiti za borih 15 minut slave, ampak usoda celotnega naroda. Letošnje volitve bodo vsekakor prelomne, vendar pa je težko napovedati, kaj bodo prinesle. Nekateri so zagledano v famozni 24. april kot trčene najstnice v cvetu najbolj trapaste zaljubljenosti in so prepričani, da bo po 24. aprilu zavladala normalnost. Ta možnost sicer obstaja, vendar je vse odvisno od formacije bodoče koalicije in njene vztrajnosti, da se zoperstavi tiraniji SDS režima in ga pošlje na smetišče politične zgodovine.

Tokrat pa ne bo govora o predvolilnem cirkusu, ampak o tragediji, ki spremlja ta cirkus; postopen razpad nacionalne televizije RTV, ki je v rekordno hitrem času (slabe pol leta) postal tovarna nesramne politične propagande skrajne desnice (beri; SDS in njenega večnega predsednika Janše). RTV na srečo še ni pristal na nivoju polpismene, retardirane, primitivne, žaljive in nazadnjaške Nove24, je pa na dobri poti, da to do konca leta postane. No, če smo pošteni, je nacionalka že lep čas v svojih vrstah imela trojanske konjičke, ki so pod krinko “preiskovalnega novinarstva” izvajali politično propagadno za SDS in Janšo; Jože Možina in Igor Pirkovič sta dobra primera slaboumnih političnih plačancev, ki se skrivajo pod krinko “preiskovalnega novinarstva”. Oba nesramežljivo priznavata, da sta oboževalca Janše in stranke SDS (Pirkovič je celo avtor SDS himne), hkrati pa ostalim kolegom novinarjem očitata, da so prodani tranzicijski levici, ki obvladuje nacionalko, kar je naravnost absurdna situacija. Še več; zdi se bizarno, da naj bi domnevna leva mafija v celoti obvladala nacionalko, ob tem pa spregledala Možino in Pirkoviča, ki sta preveč tumpasta, da bi lahko sofisticirano skrila svojo navezanost na skrajno desnico. Če bi na nacionalki res vladal ta “levi teror”, potem na njej Možina & Pirkovič sploh ne bi bila zaposlena. Sploh pa… če se Jožetu in Igorju nacionalna gabi, zakaj od nje sploh jemljeta plačo? Se jima ne zdi sporno jemati denar od leve mafije?

Ugled nacionalke je tako že lep čas pod vprašajem, novo vodstvo, ki je sicer obljubljalo dvig gledanosti programa in kvalitete vsebin, pa aktivno pomaga Janši ne zgolj preoblikovati nacionalko v tovarno SDS propagande, ampak njen ugled v javnosti docela uničiti. Predvolilna soočenja, ki so močno prirejena volji SDS glavarja in njegovih satelitov, se ponašajo z rekordno nizko gledanostjo, prestrašeni voditelji v eter spuščajo histerična vpitja nerazgledanih primitivcev tipa Jelinčič in Hojs, ukinjajo se oddaje, ki bi morebiti bile kritične do aktualne oblasti itd.

Pri vsej tragediji pa me najbolj preseneča sila pasivna in patetično fatalistična opozicija, ki z izjemo občasnega jokanja preko družabnih omrežij ter papagajskega javkanja, da je treba ohraniti neodvisno novinarstvo, ni storila ničesar v smeri preprečevanja politične destrukcije nacionalke. Dve leti se je vedelo, da bo Janša postopoma vdrl na hodnike nacionalke in jo začel podrejati svojim političnim apetitom in v tem času opozicija dlje od petelinjenja na parlamentarnih sejah ni prišla. Mar so opozicijski poslanci misili, da se bo Janša ob njihovih besedah zamislil nad svojimi dejanji ali pa se od strahu podelal v hlače? Težko verjamem, da je opozicija tako neumna, zato se mi zdi, da problem tiči nekje drugje. Mogoče pa opozicija nima motivacije zaustaviti SDS glavarja, ker ga potrebuje kot “grešnega kozla”, na katerega se lahko ves čas zgovarja, da bi s tem opravičila lastno nesposobnost in nefunkcionalnost.

Kakšna je torej prihodnost nacionalke? Nejasna… tako kot prihodnost celotne Slovenije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s