Sava Savanović, prvi srbski vampir

Srbska folklora je napolnjena z mnogimi strašljivimi in mističnimi legendami, a od vseh je verjetno najbolj priljubljena – in najbolj zloglasna – pripovedka o vampirju Savi Savanoviću, ki naj bi strašil v zgodnjem 18. stoletju pa vasici Zarožje v zahodnem delu Srbije. Četudi se Savanovića drži oznaka, da je prvi srbski vampir, ta domnevna naj ne bi bila povsem točna; v istem času (okoli leta 1725) je v severovzhodnem delu države vasico Kisilovo (danes Kisiljevo) ustrahoval umrli kmet Petar Blagojević, ki je po smrti postal vampir in bil odgovoren za umore devetih vaščanov ter izbruh enega največjih valov t.i. “vampirske histerije” na območju Balkana. Navkljub tem polemikam pa ni dvoma, da se je Savanovićeva legenda močno zasidrala v zavest srbske folklore ter med drugimi služila kot predloga za številne knjige in kultni film Leptirica iz leta 1973, ki še danes velja za eno od najboljših vampirskih grozljivk vseh časov.

Savanović, ki je bil pred smrtjo preprost kmet, je strašil v starem mlinu blizu reke Rogačica, prebivalci Kisilovega pa so ga videvali zgolj v poznih večernih in nočnih urah. Ko je bil mlin še delujoč, je bilo tam zaposlenih več mlinarjev, za katerimi se je povečini izgubila vsaka sled, v nekaterih primerih pa so ji našli umorjene. Mnoga nepojasnjena izginotja in okrutni umori so zgolj okrepili govorice o tem, da v mlinu straši, nekega dne pa naj bi eden od mlinarjev odkril Savanovićevo truplo, na katerem so bili ob predelu vratu vidni sledovi ugrizov, iz ust pa mu naj bi na plano zletel nenavaden rumen metulj. V naslednjih letih je mlin sameval, okoli njega pa so se spletne mnoge strašljive pripovedke, med katerimi je najbolj zgodba o nesrečni in pogubni ljubezni med Strahinjo in Radojki.

Zgodba o Strahinji in Radojki

Strahinja je bil reven kmet, zaljubljen v Radojko, hčerko lokalnega trgovca. Ker njen oče zaradi očitnih razlik v družbenem stanu ni odobraval njunega razmerja, se je Strahinja odločil, da obnovi stari mlin ob Rogačici in se kot uspešen mlinar pridobi očetovo zaupanje. Radojka, ki je poznala legendo o vampirju Savanoviću, je rotila Strahinjo, naj se ne prebližuje mlinu, vendar je ta ni ubogal. Samozavestni Strahinja je odprl mlin in kmalu zatem mu je posel začel cveteti, toda ponoči so ga iz spanca venomer prebudili čudni zvoki rožljanja z verigami, ki so se iz dneva v dan zgolj stopnjevali. Ker je tudi Strahinja poznal legendo o Savanoviću, je vsako noč prespal ob mlinu v majhni sobi brez oken, pri sebi pa je ves čas hranil pištolo.

Neke noči so bili zvoki rožljanja močnejši kot sicer in Strahinjo je iz spanca zbudilo razbijanje po vratih, nakar je ključavnica zgrmela po tleh, vrata pa so se na široko odprla. V sobo je vstopil moški, ki se je predstavil Strahinji kot Savanović, zato je prvi nemudoma pograbil pištolo in ustrelil obiskovalca v prsi, Savanović pa je tedaj zakričal in zapusti sobo. Prestrašeni Strahinja je zbudil vaščane in se z njimi odpravil na bližnje pokopališče, kjer se naj bi nahajal Savanovićev grob. Ko so se uspeli dokopati do njegove krste in jo odprli, so osuplo ugotovili, da je Savanovićevo truplo nenavadno dobro ohranjeno, Strahinja pa je nemudoma opazil svežo rano na prsih, zato je v roke pograbil železen klin in ga zasadil vampirju naravnost skozi srce. Ko je (spet) umrl, je iz njegovih ust na plano zletel že omenjeni rumen metulj.

Strahinja se je nemudoma odpravil do Radojke, da bi ji sporočil veselo novico, vendar je ob prihodu v njeno sobo opazil, da je skozi okno v prostor priletel rumen metulj in pristal na Radojkinih ustnicah. Preden bi Strahinja lahko ukrepal, je metulj zlezel v njena usta, dekle pa se je nenadoma prebudilo kot vampirka z dvema ostrima zoboma in napadlo Strahinjo. Popila je njegov kri in s tem sta Strahinja in Radojka postala večna ljubimca tudi po smrti.

Lik vampirja Save Savanovića je dandanes nepogrešljiv del balkanskega izročila; pisec Milovan Glišić je o njem spisal povest Posle devedeset godina, na podlagi le te pa je Đorđe Kadijević leta 1973 posnel prvo jugoslovansko grozljivko Leptirica, ki je že ob izidu zbudila ogromno zaupanja (filmske grozljivke so bile tedaj na področju Balkana praktično neobstoječe), hkrati pa je legendo Savanoviću predstavila občinstvu iz 20. stoletja. In ta zlovešča legenda tudi danes “živi” naprej.

1 thought on “Sava Savanović, prvi srbski vampir

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s