Svetlana Makarovič: Vladavina muh

Nihče ne bo pretiraval z ugotovijo, da sta bili zadnji dve leti v Sloveniji še posebej razburkani; ne toliko zaradi zdravstvene krize, zaznamovane z epidemijo koronavirusa, ampak v prvi vrsti zaradi arogantne, cinične in represivne drže vladne koalicije z Janezom Janšo na čelu, ki je dokazano kršila zakone, kršila protikoronske ukrepe (ki jih je sama predpisala), izvajala tako psihično kot fizično nasilje nad lastnim prebivalstvom, zadušila kritično svobodo izražanja, napovedala vojno vsem njej nenaklonjenim medijem ter kulturo dialoga v domačem političnem prostoru zreducirala na raven gostilniškega opravljanja. Na pogorišču te žalostne dediščine zdaj že odhajajoče vlade pa se je rodil upor civilne družbe, v okviru katere so se angažirali tudi številni umetniki, med drugim tudi legendarna pesnica Svetlana Makarovič, ki je na petkovih kolesarskih protestih postopoma rojevala pesmi, izdane v njeni novi zbirki z naslovom Vladavina muh.

V pričujoči zbirki imamo opravka s t.i. “ulično” poezijo, ki se svoje osrednje tarče (strahovlade Janše in njegovih kolaborantskih podrepnikov) loteva časom primerno; grobo, udarno, cinično in brez odvečne politične korektnosti. Makarovičeva v svojih pesmi okrca tako koprivske podvige Alenke Jeraj, se roga nesposobnosti ljubiteljskega zgodovinarja in SDS plačanca Jožeta Možine, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa označi za perverzneža, ki policijski pendrek simbolično uporabi kot dildo, grobo potegnjen v anus posiljene slovenske javnosti, Zdravka Počivalška označi za neinteligentnega bika, ki se valja v lastnih iztrebkih preračunljivosti in izdaje naroda, Boruta Pahorja naslika kot nesposobnega in prestrašenega narcisomana in še bi lahko naštevali. Marakovičeva ne ostane dolžna nikomur in brutalno obračunava z zatohlo mentaliteto t.i. “slovenceljnov”, ki so ponosni na svojo nerazgledanost, primitivno obnašanje ter hlinjeno domoljubje, ki je zgolj fasada za odkriti nacionalizem in sovraštvo do drugačnosti. Zbirki primerno so pesmi oropane globje metaforike in poetičnega simbolizma, saj iz njih bruhata jeza in upor, Makarovičeva pa znova dokaže, da ji je v današnji dobi pretirane politične korektnosti in pokroviteljske drže do nestrpnosti prav malo mal za finese in se ne boji javnosti nakloniti močan udarec v čelo.

Navkljub dobrodošli kritični drži pesnice in njenemu pogosto hudomušnemu izražanju pa se vseeno zdi, da Vladavina muh ni zbirka, vredna slovesa ene največjih slovenskih pesnic vseh časov. Makarovičeva je namreč mojstrica rim, iz katerih sijeta njena burna domišljija in eleganten odnos do lepote jezika, ki pa tokrat žal ne prideta do izraza. Makarovičeva namreč ubere strategijo, kjer napada skrajno desnico s strupom, ki so ga Janša in njegova tovarišija sami iznašli; z vulgarno simboliko, cinizmom ter pogosto prostaškim izražanjem. Takšen pristop je sicer razumljiv, vendar pa bi vseeno od Makarovičeve pričakovali bistveno več domiselnosti in izvirnosti; njene rime so tokrat dokaj predvidljive, straniščni simbolizem ni toliko odraz avtoričene jeze kot njene kreativne lenobe, nasploh pa se zdi, da večina pesmi deluje kot zbirka osnutkov nečesa, kar bi avtor moral vsaj trikrat preoblikovati, preden bi iz tega ustvaril pesem v pravemu pomenu besede. S tem pridemo tudi do sklepa, da se Vladavina muh ne ponaša z visoko (oz. če sploh kakšno) umetniško vrednostjo in da sta njeni namerna vulgarnost ter površinkost bolj sama sebi v namen kot pa da bi želeli vplivati na bralčevo zavedanje sveta okoli sebe. In tudi te napake ne bi bile tako problematične, če ne bi bilo govora o eni najboljših slovenskih pesnic, ki je sicer vedno znala biti ostra, jezikava, vendar obenem še vedno sofisticirana in prebrisana, tokra pa žal pogosto zveni kot besna najstnica, ki piše besedila za najbolj pozerski punk bend na svetu.

Vladavina muh je zanimiv, četudi rahlo neposrečen pesniški eksperiment.

Rating: 3 out of 5.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s