Kdo je najboljši Joker?

Joker: How each movie star prepared for the role

Če bi sestavljali lestvico najbolj ikoničnih zlikovcev v zgodovini popkulture 20. stoletja, bi se Batmanov večni sovražnik Joker nedvomno znašel na samem vrhu. Enako igriv, karizmatičen kot tudi nevaren klovn se je prvič pojavil leta 1940 v stripih o Batmanu, v naslednjih desetletjih pa je našel svojo pot tudi na male in velike ekrane ter postal skorajda tako – če ne še bolj – priljubljen od znamenitega temnega viteza Gothama. In tokrat se bomo zazrli v njegove različice, ki smo jih imeli priložnost uzreti na velikih platnih (tako v igranih kot animiranih filmih) in jih razvrstili po mestih od najmanj do najbolj prepričljive upodobitve psihopatskega zabavljača.

6. Jared Leto (Suicide Squad)

Jared Leto Reacts to Joker Origin Movie | Screen Rant

Režiser superherojske akcije Suicide Squad, David Ayer, je že od nekdaj fasciniran nad svetom uličnega kriminala in gangsterjev iz geto območij, zato je njegova reinkarnacija Jokera v igralski prestavi Jareda Leta sicer smiselna, žal pa ne ravno prepričljiva in včasih že na meji čiste patetike. Poslikan z naravnost osladnimi tetovažami, s kričeče teatralno masko in nefokusiranim nastopom, kjer tudi Leto ne ve točno, kaj želi s svojim likom doseči, je Ayerjeva različica Jokerja bila žal bolj ali manj strel v prazno. Je pa tudi res, da je bil film Suicide Squad deležen mnogih sprememb in lepotičenj, zatorej (verjetno) ne bomo nikoli izvedeli, kakšen je bil resnični Letov Joker. Po tem, kar smo videli, mu žal ne moremo peti slave.

5. Cesar Romero (Adam West’s Batman)

the joker by cesar romero by w-e-s on DeviantArt

Če je bil Letov Joker poneserečno teatralen in patetičen, je Joker Cesarja Romera iz komične serije o Batmanu, v kateri je zaigral legendarni Adam West, prav tako teatralen in odštekan, vendar na vse prave načine. Romero v svoji vlogi resda ni zastrašujoč, vendar pa to niti ni tako moteče, saj liku doda tisto potrebno dozo neodgovorne igrivosti, ki meji že na obnašanje razvajenega anarhista. Z drugimi besedami; Romerov Joker je res komičen, vendar navkljub temu še vedno dovolj karizmatičen in simpatično zloben, da je v njegovi enako zabavno kot tudi neugodno.

4. Jack Nicholson (Batman)

In Praise of Tim Burton's 'Batman' and Ignoring Source Material

Če je govora o filmskem Jokerju, ki je najbolj zvest stripovskemu izročilu, potem je v tej kategoriji drugi najboljši ravno Jack Nicholson kot gangster Jack Napier, ki ponesreči pade v kotel, poln kisline in postane Joker, poleg tega pa tudi krivec za smrt Batmanovih staršev. Režiser Tim Burton se je na več mestih sicer oddaljil od “stripovskega” Jokerja in ustvaril gangsterja iz klasičnih filmov noir, vendar pa je hkrati ohranil praktično vse, kar lik dela tako popularen; Nicholsonov Joker je po eni strani eleganten in inteligenten, vendar pa hkrati bistveno bolj temačen in psihopatski kot npr. Romerov. Četudi se zdi Nicholson na prvi pogled precej nenavadna izbira za vlogo Jokerja, se njegov nastop uvršča med ene od najboljših znotraj žanra stripovskih / superherojskih filmov.

3. Heath Ledger (The Dark Knight)

What Makes Heath Ledger's Joker the Perfect Villain in The Dark Knight Video

Ko je bilo najavljeno, da bo v stripovskem filmu The Dark Knight, sicer nadaljevanju filmske uspešnice Batman Begins režiserja Christopherja Nolana, ikoničnega Jokerja odigral Heath Ledger, so bili oboževalci zmedeni. Ledger je do leta 2008 nastopal v vlogah precej umirjenih, zadržanih in pogosto molčečih likov, zato si ni nihče znal predstavljati, kako točno bi mu uspelo utelesiti norega klovna Jokerja. Toda Ledger se je svoje najbolj znamenite (in žal tudi poslednje pred njegovo smrtjo januarja 2008) vloge lotil na izredno resen način (nekateri so menili, da je vlogo vzel preveč zares in da je to še dodatno načelo njegovo težavno psiho) in vsem vzel sapo. The Dark Knight je postal ogromna finančna uspešnica, Ledger pa po mnenju mnogih upravičeno najboljši filmski Joker. Da, Ledger je za seboj pustil tudi Nicholsona, saj tega ni želel posnemati, ampak je krenil v popolnoma drugačno smer in predstavil Jokerja v različici, ki pooseblja strah in trepet ameriške družbe po slovitem 11. septembru 2001; Joker je tokrat pobesneli terorist z naravnost zastrašujočo pojavo, skrivnostno identiteto in srhljivo inteligenco, da preseže lik običajnega Batmanovega zlikovca in postane skorajda mit. Preprosto povedano; Ledgerjev Joker je fenomenalno poosebljenje kaosa in strahov modernega človeštva.

2. Mark Hamill (Batman: The Animated Series in Batman: Mask of the Phantasm)

Mark Hamill is The Joker in 'Batman: The Killing Joke' - mxdwn Movies

Ko je govora o Jokerju, bi bilo krivično izpustiti njegovo različico iz kultne animirane serije Batman: The Animated Series in celovečernega filma Batman: Mask of the Phantasm, ki ga mnogi uvrščajo med najboljše filme o Batmanu nasploh. Romero, Nicholson in Ledger so bili v svojih različicah Jokerja odlični, toda kadar se omenja Jokerja, ne moremo izpustiti znamenitega smeha in obešnjaških dialogov iz ust Marka Hamillla, ki se je v času, ko je Nicholsonov Joker veljal za nedotakljivega, samozavestno soočil z izzivom ter ustvaril po mojem skromnem mnenju skorajda popolnega Jokerja, ki zajema vse atribute zgoraj omenjenih igralcev; je teatralen, inteligenten, strašljiv in strašansko nepredvidljiv, saj navkljub njegovemu slovesu ni nikoli povsem jasno, kdo je njegov zaveznik in sovražnik, film Mask of the Phantasm pa mu je naklonil tudi nekaj ozadja, ne da bi ob tem žrtvoval njegovo skrivnostno naravo. Hamillov Joker je preprosto TISTI Joker. Joker, ki zabava in hkrati prestraši. Je predstavnik cirkusantskega kaosa, katerega krohot ne bo nikoli pozabljen.

1. Joaquin Phoenix (Joker)

Spider with Joker-esque patterning named for Joaquin Phoenix

Režiser Todd Phillips, sicer najbolj poznan kot avtor uspešnih filmskih komedij kot je trilogija The Hangover, je lansko leto presenetil z izredno temačnim, umazanim in srhljivo realističnim psihološkim trilerjem Joker, ki je Batmanovega zlikovca prikazal v njegovi najbolj tragični in ranljivi različici doslej. Joker je tokrat Arthur Fleck, neuspešni stand up komedijant, ki živi skupaj s svojo materjo v starem zanikrnem stanovanju, medtem ko se Gotham polni s smetmi, podganami in naraščujočo jezo deprivilegiranih meščanov, povrhu tega pa Arthurja načenja psihična bolezen, zaradi katere nad njim prevlada njegov klovnovski alter ego. Joaquin Phoenix, ki je po mojem skromnem mnenju eden najboljših filmskih igralcev na svetu ta hip, premeteno ne sledi nobeni drugi različici Jokerja, ampak predstavi svojo, ki je nevarno blizu naši resničnosti. Joker ni več mistični terorist in teatralni gangster, ampak duševni bolnik, ki ga v brezno norosti potisne družba s svojo aroganco, napuhom ter brezobzirnostjo. Phoenixov Joker je izrazito tragičen lik, igralčeva osupljiva preobrazba, nevrotična igra ter nenavadni šarm pa liku dodajo še nikoli prej videno globino.

Joaquin Phoenix The Best Joker? We Compare To All Previous Versions

Komentiraj